Na medvedí cesnak nazývaný aj cesnak divoký alebo šalátový môžeme natrafiť na prechádzke v prírode. A aj keď je menej známy, než jeho príbuzný cesnak cibuľový, svojou charakteristickou vôňou, jedinečnou chuťou a liečivými vlastnosťami si získal obľubu v kuchyniach po celom svete.
V tomto článku sa budeme venovať tomu, kde medvedí cesnak môžeme nájsť, kedy je tá správna chvíľa na jeho zber a ako ho môžeme využiť v kuchyni.
Ako medvedí cesnak vyzerá a kde rastie?
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je listová zelená cibuľovitá trvalka pôvodom z Británie. Má sýtozelené dlhé špicaté listy s hladkým okrajom dorastajúce až do dĺžky 25 cm a jednu kvitnúcu stonku, ktorá vytvára hviezdicovitý biely kvet.
Všetky časti medvedieho cesnaku sú jedlé a majú kulinárske využitie, vrátane kvetu, ktorý možno použiť na ozdobenie šalátov. Najobľúbenejšou časťou na použitie v pokrmoch sú však listy. Majú veľmi jemnú cesnakovú chuť podobnú cesnakovej pažítke, po varení sa chuť listov stáva jemnejšou a sladšou.
Medvedí cesnak rastie v hustých trsoch, ktoré na vrchole sezóny často pokrývajú lesné porasty. Hlavná sezóna medvedieho cesnaku je od polovice februára do apríla, pričom malé výhonky sa začínajú objavovať od polovice februára do konca marca, zatiaľ čo v apríli rozkvitnú biele kvety.
Ako zberať medvedí cesnak zodpovedne?
A to nielen k sebe, ale aj k prírode samotnej. Pri hľadaní medvedieho cesnaku je dôležité rešpektovať prírodu a miestne zákony týkajúce sa zbierania divo rastúcich rastlín. V niektorých oblastiach totiž môže byť zber zakázaný kvôli ochrane prírodného ekosystému!
Medvedí cesnak zberajte len v oblasti, kde ho je dostatok a zo sebou si odneste len také množstvo, aké plánujete zjesť. Zvyšok nechajte pre voľne žijúcu zver ako cenný zdroj potravy. Listy odtrhnite, odstrihnite nožnicami alebo odrežte nožíkom asi 2 až 3 cm nad zemou. Ddbajte na to, aby ste nezranili hlavný koreňový systém rastliny a zanechali časť rastliny neporušenú, aby sa mohla obnoviť a rásť aj v budúcnosti. Týmto spôsobom prispievate k udržateľnému hospodárstvu medvedieho cesnaku.
Pozor na konvalinku
Základné pravidlo zberu znie, že nikdy nezbierame bylinku, ak ju nevieme jednoznačne a bez najmenších pochýb identifikovať. Medzi rastliny, ktoré si možno pomýliť s medvedím cesnakom patrí konvalinka, ktorá je jedovatá! Nápovedou, ako ich od seba odlíšiť, nám môže byť tvar listov a ich vôňa.
- Listy medvedieho cesnaku výrazne voňajú, konvalinkový list nevonia. Ak nič necítite, stačí list medvedieho cesnaku odtrhnúť, prípadne ho pošúchať v rukách.
- Konvalinky majú hrubšie listy, tie cesnakové sú jemnejšie.
- List medvedieho cesnaku má na rozdiel od konvalinkového listu na zadnej strane svetlú žilku.
- Každý list medvedieho cesnaku má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku, kým listy konvalinky vyrastajú z jednej stonky.
Ako medvedí cesnak skladovať?
Čerstvé listy medvedieho cesnaku vydržia v chladničke aj niekoľko dní. Stačí ich umiestniť do pohára s vodou alebo zabaliť do vlhkej utierky. Jednoduchým spôsobom, ako sa tešiť z medvedieho cesnaku počas celého roka, je jeho zamrazenie. Umyté listy osušíme, nakrájame a dáme ich zamraziť.
Medvedí cesnak a jeho benefity
Medvediemu cesnaku sa pripisuje mnoho liečivých vlastností a je populárnou homeopatickou zložkou. Často sa používa na liečbu kardiovaskulárnych, respiračných a tráviacich problémov, ako aj na sterilizáciu rán.
① Bohatý na živiny: Medvedí cesnak obsahuje rôzne vitamíny a minerály, vrátane vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, vápnika, draslíka a selénu, ktoré sú dôležité pre správne fungovanie imunitného systému, kostí a svalov.
② S obsahom antioxidantov: Listy medvedieho cesnaku obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Tieto látky môžu pomôcť znižovať riziko chronických chorôb a prispievať k ochrane pred starnutím.
③ Podpora kardiovaskulárneho zdravia: Medvedí cesnak obsahuje látky, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo prispieva k zdraviu srdca a ciev.
④ Protizápalové vlastnosti: Medvedí cesnak obsahuje zlúčeniny s protizápalovými účinkami, čo môže byť užitočné pri zmierňovaní zápalov v tele a znižovaní rizika zápalových ochorení.
⑤ Podpora trávenia: Medvedí cesnak pomáha stimulovať trávenie a zlepšuje vstrebávanie živín, čo je dôležité pre správne fungovanie tráviaceho systému.
Medvedí cesnak v kuchyni
Medvedí cesnak má v kuchyni všestranné využitie a môže byť súčasťou rôznych receptov. Pripraviť si z neho môžete:
- krémové polievku,
- obľúbené fašírky alebo placky,
- cesnakové maslo,
- dresing na šalát,
- pridať ho do praženice alebo omelety,
- vychutnať si ho len tak na čerstvom chlebíku.
1. Cícerová nátierka s medvedím cesnakom
Čo budete potrebovať?
- 1 konzerva uvareného cíceru
- zväzok medvedieho cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja
- voda
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup je skutočne jednoduchý. Do mixéra vložte scedený cícer, pridajte umyté a osušené listy medvedieho cesnaku, olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu rozmixujte a ak sa vám zdá zmes príliš hustá, zrieďte ju s trochou vody. Podávajte s čerstvým pečivom alebo opečenou chrumkavou hriankou. Dobrú chuť!
2. Celozrnné špagety s pestom z medvedieho cesnaku
Čo budete potrebovať?
- listy medvedieho cesnaku (asi 50 g)
- 50 g píniové oriešky
- 50 ml olivový olej
- 50 g parmezánu (voliteľné)
- soľ
- mleté čierne korenie
Pesto z medvedieho cesnaku je klasika nenáročná na prípravu. Stačí ak umyté a osušené listy medvedieho cesnaku vložíte do mixéra, pridáte píniové oriešky, olivový olej, nastrúhaný parmezán a dochutíte soľou a korením.
Môžete podávať s cestovinami akéhokoľvek tvaru. Ideálne špagety alebo penne. Cestoviny môžete dozdobiť na pásiky nakrájanými sušenými paradajkami alebo nasekanými píniovými orieškami.
Vyberte si cestoviny z našej ponuky:
3. Krémové rizoto s medvedím cesnakom
Čo budete potrebovať?
- 250 g ryže arborio
- 2 polievkové lyžica masla
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 menšia cibuľa
- 1 liter zeleninového vývaru
- 30 g listov medvedieho cesnaku
- 30 g parmezánu
- soľ
V hlbokej panvici alebo rajnici na olivovom oleji orestujte na jemno nakrájanú cibuľku. K restovanej cibuľke pridajte ryžu a zalejte ju horúcim vývarom. Za občasného miešania ryžu varte a postupne dolievajte vývarom. Po cca 10 minútach pridajte k ryži lístky nasekaného cesnaku, zľahka premiešajte a varte ďalších cca 20 až 25 minút dokým nebude ryža mäkká. Rizoto odstavte z ohňa, vmiešajte maslo, nastrúhaný parmezán a podľa chuti dosoľte. Na dozdobenie môžete použiť zvyšky nasekaných lístkov medvedieho cesnaku.
Máte aj vy svoj obľúbený recept, kde hrá hlavnú úlohu cesnak? Dajte nám o ňom vedieť v komentároch alebo nám ho zašlite na ob****@fr***.sk . Radi sa necháme inšpirovať. 🙂
Zdroje:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-to-use-wild-garlic
https://www.zahradkar.pluska.sk/uzitkova-zahrada/ako-nepomylit-medvedi-cesnak-konvalinkami-poradime-vam-skor-nez-vyberiete-zberom