Čína a medicinálne huby-03

Medicinálne huby – prečo väčšina pochádza z Číny?

Huby ako reishi, shiitake či cordyceps sú v posledných rokoch v západnom svete stále populárnejšie. No keď sa povie medicinálne huby, mnohým z nás napadne ako prvé Ázia, respektíve Čína. A niet sa čo čudovať. Táto starobylá krajina sa so svojou tisícročnou históriou a kultúrou stala svetovým centrom pestovania a využívania húb v medicíne.

Čo je za tým, že práve Čína produkuje také množstvo medicinálnych húb, a prečo by sme sa nemali báť, ak na štítku produktu objavíme: pestované v Číne?

Čína a medicinálne huby-01
Čína je kolískou pestovania a používania medicinálnych húb.
Zdroj obrázka: www.pexels.com

Čína – miesto, kde sa tradície stretávajú s modernou vedou

Čína si po stáročia udržiava bohaté tradície prírodnej medicíny, v ktorých medicinálne huby zohrávajú kľúčovú úlohu v liečebných postupoch tradičnej čínskej medicíny (TČM).

Starovekí čínski lekári verili, že huby dokážu obnoviť rovnováhu v tele, posilniť imunitu a predĺžiť život. Dnes Čína spája túto tradičnú múdrosť s pokrokmi vedy – vedecké laboratóriá skúmajú bioaktívne zložky húb (polysacharidy, triterpenoidy), aby lepšie pochopili ich účinky na ľudské zdravie, pričom klinické štúdie potvrdzujú mnohé z tradičných tvrdení a odhaľujú nové terapeutické možnosti použitia medicinálnych húb.

Čína a medicinálne huby-03
To, čo bolo kedysi doménou starovekých liečiteľov, dnes inšpiruje moderných vedcov.
Zdroj obrázka: www.istockphoto.com

Skutočnosť, že väčšina medicinálnych húb pochádza práve z Číny, je výsledkom historických, kultúrnych a ekologických faktorov:

① Dlhá história používania

Tradičná čínska medicína (TČM) používa medicinálne huby na liečbu rôznych chorôb už viac ako 2 000 rokov, čo vytvorilo tradíciu pestovania a využívania húb, odovzdávanú z generácie na generáciu.

② Ekologické a klimatické podmienky

Čína má rozmanitú krajinu s rôznymi klimatickými podmienkami, ktoré sú ideálne pre rast veľkého množstva húb. Vlhké a horské oblasti poskytujú ideálne podmienky pre divo rastúce aj kultivované huby.

③ Rozvinuté technológie a metódy kultivácie

Čína má dlhoročnú prax v pestovaní medicinálnych húb. Moderné technológie a metódy pestovania umožnili Číne rozvinúť rozsiahlu produkciu húb, čo z nich robí svetového lídra v tomto odvetví. Tradičné postupy kultivácie sa zlepšili vďaka moderným vedeckým poznatkom, čo zvyšuje kvalitu a efektivitu výroby.

Zaujímavosť: Odhaduje sa, že Čína je dnes zodpovedná za viac ako 80 % celosvetovej produkcie húb. 

Čína a medicinálne huby-02
Vzhľadom na dlhú tradíciu, ideálne podmienky a rozvinutú výrobu, je Čína najväčším exportérom medicinálnych húb do celého sveta.
Zdroj obrázka: www.istockphoto.com

Medicinálne huby a ich kvalita

Postupne sa dostávame k otázke kvality pestovaných húb, ktorá zohráva kľúčovú úlohu. Huby majú totiž jedinečnú schopnosť – absorbujú látky z prostredia, v ktorom rastú. To platí nielen pre živiny a minerály, ktoré im pomáhajú rásť, ale aj pre toxíny a ťažké kovy, ktoré môžu byť prítomné v pôde, vzduchu či vode. Práve preto je nesmierne dôležité, aby boli pestované v čistom a kontrolovanom prostredí. Či už je to v Číne, alebo akomkoľvek inom mieste na zemi.

Preto sa pri výbere produktov z húb odporúča dbať na to, aby pochádzali z ekologických fariem a od certifikovaných pestovateľov, ktorí garantujú pestovanie v prostredí bez nebezpečných chemikálií a toxínov.

Divo rastúca huba reishi
Divo rastúca huba reishi.
Zdroj obrázka: www.musheez.eu

Tekuté extrakty z medicinálnych húb v našej ponuke

Súčasťou nášho portfólia produktov sú medicinálne huby vo forme tekutých extraktov, ktorých pôvod je tiež z Číny:

  • reishi: pochádza z provincie Zhejiang,
  • levia hriva: z provincie Fujian a
  • čaga: z pohoria Da Hinggan.

Pestovanie prebieha prevažne v otvorených skleníkoch, ktoré zaisťujú dostatok prirodzeného svetla a stály prísun čerstvého vzduchu. Ako substrát pre reishi sa používajú polená z tvrdého dreva čínskej lipy, na pestovanie levej hrivy slúžia šupky semien bio bavlny, a čaga sa zberá priamo vo voľnej prírode.

Ide o huby prvotriednej kvality, ktoré spĺňajú ekologický štatút certifikovaný EÚ, čo znamená, že rastú v oblastiach vhodných pre ekologické poľnohospodárstvo.

Čína a medicinálne huby-04
Tekuté extrakty z čagy, reishi a levej hrivy bez alkoholu v našej ponuke.
Zdroj obrázka: www.miron.com

Kultivačné a extrakčné metódy

Plodnice húb sa zbierajú ručne a buď sa sušia na slnku, alebo sa sušia v sušičke. Potom huby prechádzajú kompletným mikrobiálnym testovaním na baktérie, kvasinky, salmonely, plesne, e-coli, ťažké kovy, pesticídy a ďalšie.

Všetky huby sú duálne (dvojito) extrahované v čistej, filtrovanej vode a alkohole. Cieľom je zabezpečiť široké spektrum zložiek rozpustných vo vode aj v alkohole. Kvapalina s dvojitým extraktom sa potom suší rozprašovaním, čím sa získa koncentrovaný rozpustný prášok.

  • Čaga a levia hriva sú extrahované v pomere 15:1, čo znamená, že z 15 g sušenej huby vznikne 1 g rozpustného extraktového prášku.
  • Reishi je extrahované v pomere 20:1.

Samotné spracovanie a výroba tekutých extraktov prebieha v zariadeniach podľa normy ISO a následné balenie prebieha v prostredí kontrolovanom HACCP, výsledkom čoho sú čisté a certifikované tekuté extrakt z húb. Žiadne mycélium, zvýrazňovače chuti, farbivá ani konzervačné látky.

Prečítajte si, ako, kedy a prečo užívať medicinálne huby (čaga, reishi, levia hriva) →.

Posledná rada za záver

Na trhu dnes nájdete mnoho výrobcov produktov z medicinálnych húb, pričom veríme, že väčšina z nich pristupuje k výrobe zodpovedne a čestne. No žiaľ, existuje aj množstvo výrobcov, ktorý ponúkajú nekvalitné produkty (huby vypestované v uzavretých skladoch či laboratóriách, a produkty „obohatené“ o plnivá či iné látky). Takže naša rada na záver znie: dôveruj, ale preveruj. Obzvlášť pri hubách.

Zdroje:

https://musheez.eu/about-our-mushrooms-production/
https://www.miron.com/client-cases/musheez

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Novinky a tipy do vašej schránky

Nakupujte výhodne a žite zdravšie