Oči sú dôležitým zmyslovým orgánom. Vnímame a prijímame pomocou nich až 90 % všetkých informácií zo svojho okolia. Čo máme do jedálnička zaradiť a čo naopak obmedziť, aby sme si udržali zdravé oči čo najdlhšie?
Články
Čo je mediteránska strava a čím je výnimočná?
Už šiesty rok po sebe bola mediteránska strava označená za „najlepšiu diétu roku“. Aké potraviny či jedlá si máme pod mediteránskou stravou predstaviť a prečo je dobré riadiť sa jej (nepísanými) pravidlami?
Vyskúšajte jednoduché recepty s cuketou
Cuketa je osviežujúca potravina ideálna na leto. A keďže sezóna cukety je v plnom prúde, poďme si z nej pripraviť chutné recepty.
Horčík. Kde ho nájdeme?
Horčík (alebo aj magnézium) je základný minerál zodpovedný za viac ako 300 biochemických reakcií v našom tele. Aké potraviny by sme mali zaradiť do nášho jedálnička, aby sme si horčíka – prezývaného aj ako minerál života – zabezpečili dostatok?
Veľký sprievodca cestovinami
Cestoviny sú jednými z najobľúbenejších jedál na svete. Tradične sa vyrábajú len z dvoch ingrediencií – z múky a vody. Na trhu môžeme nájsť cestoviny rôznych tvarov či farieb, no v čom ďalšom sa ešte líšia? A ako sú na tom z nutričného hľadiska?
Čaga. Ako by sme ju mali užívať?
Čaga, reishi, shitake. O huby vo forme doplnkov výživy je čoraz väčší záujem. Kedy by sme mali čagu užívať a v akej forme, aby sme profitoval z jej účinkov čo možno najviac?
Selén a jeho účinky pre naše zdravie
Selén je obzvlášť dôležitý minerál, ktorý síce potrebujeme len v malých množstvách, no je potrebný pre viaceré procesy v našom tele. Čo sa stane, ak ho v tele nemáme dostatok?
Strukoviny – rýchle recepty
Strukoviny – fazuľa, šošovica alebo cícer – sú základom výživy na celom svete. My sme vybrali 5 rýchlych a zdravých receptov s použitím strukovín. Dúfame, že vám budú chutiť.
6 živín pre zdravé kosti
Kosti hrajú v tele mnoho úloh – poskytujú nám oporu, určujú rozmery tela, chránia vnútorné orgány, ukladajú vápnik. Čo môžeme urobiť, aby sme si udržali zdravé kosti čo najdlhšie?
Polyfenoly. Kde ich nájdeme?
Nie je žiadnou novinkou, že ovocie a zelenina obsahujú vitamíny, minerály či vlákninu. Existuje však aj množstvo zlúčenín, ktoré rastlinám pridávajú na výživnej hodnote. Zoznámte sa s polyfenolmi – ďalším z dôvodov, prečo do svojho jedálnička zahrnúť viac rastlinnej stravy.