Vitamín D sa v hríboch nachádza prirodzene, no jeho obsah sa dá aj zvýšiť a uchovať na zimu! A nie je to žiaden zložitý proces. Jednoducho hríby dajte vyhrievať na slniečko.
Obzvlášť v zime môžeme trpieť nedostatkom vitamínu D, keďže čas kedy môžme svoju pokožku vystavovať slnku je obmedzený. Preto sa odporúča si ho v zime dopĺňať z výživových doplnkov. Vitamín D uchovaný v hríboch ponúka alternatívu pre vegánov a vegetariánov a dá sa vyrobiť doma.
Vitamínom D môžeme napumpovať nielen čerstvé huby, ale dokonca aj sušené hríby z minulého roka. Hríby vystavené slnku vykazujú významné množstvo vitamínu D až rok po ich vystavení slnku. Takže takáto zásobáreň slnečného vitamínu vám vydrží až do jari.
Ako na to:
- Huby nakrájajte na plátky, rozložte rovnomerne na tácku, alebo plech a vystavte na slnečné miesto najlepšie v lete medzi 10:00 – 16:00.
- Večer prikryte huby kartónom kvôli rose alebo schovajte do vnútra.
- Na ďalší deň znova vystavte na slnko od 10:00 do 16:00.
- Ak treba dosušte a uchovajte v sklenených pohároch (môžete pridať bobkový list)
- Denná dávka je 10 g pre dospelého (malá hrsť). Nechajte napučať vo vode cca. hodinu a použite do varenia.
Vitamín D je dôležitý pre zdravé kosti a zuby, imunitný a nervový systém. Reguluje inzulín, podporuje funkciu pľúc a srdca a pôsobí ako prevencia rakoviny. Huby obsahujú aj ďalšie zdraviu prospešné látky, ktoré podporujú imunitu, nervy a mozog, antioxidanty a antimikrobiálne pôsobiace látky.
VITAMÍN D Compact
Prírodný vitamín D v BIO kvalite vyrobený z extraktu húb pečiarky dvojvýtrusnej ošetrených UV žiarením vo forme tabliet.
+ Podpora imunitného systému.
+ Podpora udržania zdravých kostí a zubov.
+ Prispieva normálnej hladine vápnika v krvi.
Zdroje:
https://fungi.com/blogs/articles/place-mushrooms-in-sunlight-to-get-your-vitamin-d
https://www.medicalnewstoday.com/articles/161618.php