Mnohým sa užívanie jódu, konkrétne jódových tabliet, spája s prvou pomocou pri radiačnej havárii, pretože jód dokáže zabrániť ukladaniu rádioaktívneho jódu v štítnej žľaze. Jód však má v našom tele mnohé ďalšie dôležité funkcie. Ktoré to sú a prečo jód potrebujeme prijímať v dostatočnom množstve?
Zaujímavosť: Vedeli ste, že aj jód má svoj medzinárodný deň? Pripadá na 6. marec.
Čo je jód a prečo ho potrebujeme?
Jód (Iodum) má v periodickej tabuľke chemických prvkov značku I, protónové číslo 53 a jeho názov je odvodený od gréckeho výrazu pre fialovú farbu, s odkazom na farbu plynu, ktorý tvorí vo svojom prirodzenom stave. Dôležitejšie vedieť je však to, že jód je esenciálny minerál potrebný na produkciu hormónov štítnej žľazy (tyroxínu a trijódtyronínu, t. j. T4 a T3), ktoré sú potrebné pre správny metabolizmus, vývoj mozgu a fungovanie svalov, srdca a reprodukčných orgánov. Jód je tiež nevyhnutný pre správny vývoj plodu v tehotenstve a vývoj mozgu dieťaťa v raných obdobiach jeho života.
Ako zistím, že mám nedostatok jódu?
Deficit jódu môže viesť k príznakom ako je opuch krku, únava, suchá pokožka, vypadávanie vlasov, ťažkosti s reguláciou telesnej teploty, pocitom chladu v končatinách alebo prírastkom hmotnosti. Dlhodobý nedostatočný príjem jódu (menej ako 10 – 20 mikrogramov denne) môže spôsobiť nedostatočnú produkciu hormónov, čo môže viesť k nedostatočnej funkcii štítnej žľazy (hypotyreóza) alebo k jej chorobnému zväčšeniu (struma).
>> V 50. rokoch minulého storočia bol na Slovensku vykonaný prieskum, ktorý odhalil, že väčšina populácie trpela nedostatkom jódu – nedostatok jódu spôsoboval endemickú strumu, ktorá postihovala obyvateľstvo na celom území Slovenka, 5 % detí sa rodilo s trvalým mentálnym postihnutím a objavovali sa aj ďalšie poškodenia mozgu. Preto sa v bývalom Československu začala soľ obohacovať o jód.
Kde sa jód nachádza
Zdrojov jódu je vo všeobecnosti málo – jód sa nachádza sa v zemskej pôde, vo vodách oceánov a v niektorých druhoch potravín (mlieko, mliečne produkty, vajcia). Bohatým zdrojom jódu sú morské ryby (treska, sleď, makrela a ďalšie morské plody) a jód sa prirodzene vyskytuje aj v morských riasach vďaka ich schopnosti koncentrovať jód z morskej vody.
Medzi morské riasy s vysokým obsahom jódu patrí:
- kelp (je hnedá morská riasa, pričom 1 g kelpu môže obsahovať až 2 000 % odporúčaného denného príjmu jódu),
- riasy Wakame (sú tiež hnedé morské riasy a používajú sa napr. do polievky Miso) a
- Nori (je červená morská riasa bohato využívané pri príprave sushi).
Jód z morských rias sa pomerne dobre vstrebáva – vstrebateľnosť sa pohybuje od približne 60 % až po úplnú absorpciu.
>> Množstvo jódu sa môže výrazne líšiť v závislosti od typu morskej riasy, oblasti, v ktorej rástla (wakame z Ázie má vyššie množstvo jódu ako wakame z Austrálie či Nového Zélandu), a spôsobe prípravy (tepelnou úpravou rias sa obsah jódu výrazne znižuje – 15 minútovým varom sa odstráni až 99 % jódu).
Koľko jódu treba prijímať?
Keďže naše telo produkuje hormóny štítnej žľazy nepretržite, všetci, a to vrátané detí, musíme pravidelne prijímať dostatok jódu. Tehotné a dojčiace ženy dokonca vo vyššom množstve.
Odporúčané denné množstvo jódu potrebného pre:
- dojčatá je približne 110 až 130 μg (= mikrogramov),
- deti do 8 rokov potrebujú približne 90 μg,
- deti do 13 rokov potrebujú množstvá až do 120 μg,
- pre dospievajúcich a dospelých sa množstvo pohybuje v rozmedzí 150 − 200 μg,
- tehotné ženy potrebujú 220 až 230 μg,
- dojčiace ženy by mali prijímať od 260 do 290 μg.
>> Odporúčaná denná dávka jódu pre dospelého človeka je 150 μg (= mikrogramov), ktorú nájdeme napríklad v 5 – 6 gramoch jódovanej kuchynskej soli (približne pol čajovej lyžičky denne). No pozor na prehnané solenie! Podľa niektorých štatistík Slováci soľou vôbec nešetria a solia až trojnásobne viac, ako je odporúčaná dávka.
Opatrní by sme mali byť aj pri nadmernom užívaní jódu. Aj keď ľudské telo vylučuje nadbytočný jód močom, odporúča sa nepresiahnuť množstvo 500 až 600 μg jódu za deň (platí len v prípade, ak od lekára nemáte iné odporúčanie).
U koho je pravdepodobnosť nedostatku jódu vyššia?
Deficit jódu je problém, ktorý sa týka približne 2,2 miliardy ľudí na celom svete, a to najmä v rozvojových krajinách. Vo vyspelých krajinách je nedostatok jódu menej zriedkavý, no napriek tomu existujú skupiny ľudí, u ktorých je pravdepodobnosť nedostatku jódu vyššia, a to najmä:
- u ľudí, ktorí nekonzumujú morské plody,
- u ľudí, ktorí nekonzumujú mlieko a mliečne výrobky,
- u vegánov, vegetariánov alebo vitariánov,
- u žien počas tehotenstva,
- u tých, ktorí sa vyhýbajú jódovanej kuchynskej soli vo svojej strave.
>> Ako zistím, že mám nedostatok jódu? Diagnostikou rozboru moču.
Na čo si treba dať pozor?
➀ Niektoré potraviny (nazývané goitrogény) môžu vstrebávanie jódu znižovať. Ide predovšetkým o plodiny ako karfiol, brokolica, kučeravý a ružičkový kel, jahody či sója. Podľa odborníkov sa negatívnych účinkov zbavíte tak, že tieto plodiny jednoducho tepelne upravíte. Ak vaša štítna žľaza funguje v poriadku a prijímate dostatok jódu, týchto potravín sa obávať nemusíte.
➁ Veľmi koncentrovaným zdrojom jódu sú morské riasy. Až tak koncentrovaným, že nám jódu môžu poskytnúť nadmerné množstvá, a to najmä v prípade hnedých morských rias ako je kelp. Preto sa konzumácia morských rias neodporúča častejšie ako raz týždenne, najmä počas tehotenstva.
Nadmerne vysoké dávky počas dlhšieho časového obdobia, ku ktorým dochádza pri konzumácii nespracovaných morských rias, môžu mať za následok chorobné zväčšenie štítnej žľazy (strumy) – strumu môže spôsobiť nedostatok jódu, rovnako ako jeho nadbytok. Sú opísané prípady, kedy bol v prímorských oblastiach, napríklad v Japonsku, v ktorých obyvatelia konzumujú vysoké množstvá nespracovaných morských rias (obsahujúcich viac ako 18 000 μg jódu denne počas dlhšieho času), zaznamenaný nadmerný výskyt tzv. endemickej strumy.
➂ Morské riasy prijímajú minerály z vôd, ktoré obývajú, a štúdie ukazujú, že môžu absorbovať aj ťažké kovy ako je arzén, kadmium a olovo. Ak chcete znížiť toto riziko, hľadajte certifikované organické (BIO) produkty, ktoré boli testované.
Doplnky výživy s obsahom jódu
Ak máte pocit, že stravou nedokážete pokryť dostatočné množstvá jódu, siahnuť môžete po doplnkoch výživy. Jód je ako výživový doplnok dostupný v dvoch formách: jodid draselný/sodný alebo v prírodnej forme z morských rias.
Forma jodidu draselného je bežná v multivitamínoch pre vegánov, tehotné a dojčiace ženy alebo seniorov. Častá je aj kombinácia s iným vitamínom alebo minerálom, napr. selénom, nakoľko platí, že metabolizmus jódu v štítnej žľaze a v organizme je závislý na množstve selénu.
Ak hľadáte prírodnú formu, siahnite po výživových doplnkoch s obsahom morských rias kelp, ktoré obsahujú najvyššie množstvá jódu zo všetkých morských rias. Dôležité je dodržiavať odporúčanú dennú dávku, pretože nadbytok jódu môže byť pre telo rovnako škodlivý, ako jeho nedostatok.
JÓD KOMPAKT – 120 TABLIET
V našej ponuke nájdete doplnok výživy s obsahom jódu získaného z prášku morských rias kelp (Ascophyllum nodosum) rastúcich vo vodách severného Atlantiku.
+ najbohatší prírodný zdroj jódu
+ ľahko vstrebateľný
+ certifikovaný (DE-ÖKO-005)
+ vhodný aj pre vegánov
+ 100 % odporúčanej dennej dávky jódu v jednej tablete
Zdroje:
https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=3400:uvz-sr-6-marec-svetovy-de-jodu-nedostatok-aj-nadbytok-jodu-moe-ukodi-rovnako-najdite-spravnu-mieru&catid=56:tlaove-spravy&Itemid=62
https://www.verywellhealth.com/benefits-of-iodine-4570996
https://www.bda.uk.com/resource/iodine.html
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-kelp
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/iodine/