Huby ako reishi, shiitake či cordyceps sú v posledných rokoch v západnom svete stále populárnejšie. No keď sa povie medicinálne huby, mnohým z nás napadne ako prvé Ázia, respektíve Čína. A niet sa čo čudovať. Táto starobylá krajina sa so svojou tisícročnou históriou a kultúrou stala svetovým centrom pestovania a využívania húb v medicíne.
Čo je za tým, že práve Čína produkuje také množstvo medicinálnych húb, a prečo by sme sa nemali báť, ak na štítku produktu objavíme: pestované v Číne?
Čína – miesto, kde sa tradície stretávajú s modernou vedou
Čína si po stáročia udržiava bohaté tradície prírodnej medicíny, v ktorých medicinálne huby zohrávajú kľúčovú úlohu v liečebných postupoch tradičnej čínskej medicíny (TČM).
Starovekí čínski lekári verili, že huby dokážu obnoviť rovnováhu v tele, posilniť imunitu a predĺžiť život. Dnes Čína spája túto tradičnú múdrosť s pokrokmi vedy – vedecké laboratóriá skúmajú bioaktívne zložky húb (polysacharidy, triterpenoidy), aby lepšie pochopili ich účinky na ľudské zdravie, pričom klinické štúdie potvrdzujú mnohé z tradičných tvrdení a odhaľujú nové terapeutické možnosti použitia medicinálnych húb.
Skutočnosť, že väčšina medicinálnych húb pochádza práve z Číny, je výsledkom historických, kultúrnych a ekologických faktorov:
① Dlhá história používania
Tradičná čínska medicína (TČM) používa medicinálne huby na liečbu rôznych chorôb už viac ako 2 000 rokov, čo vytvorilo tradíciu pestovania a využívania húb, odovzdávanú z generácie na generáciu.
② Ekologické a klimatické podmienky
Čína má rozmanitú krajinu s rôznymi klimatickými podmienkami, ktoré sú ideálne pre rast veľkého množstva húb. Vlhké a horské oblasti poskytujú ideálne podmienky pre divo rastúce aj kultivované huby.
③ Rozvinuté technológie a metódy kultivácie
Čína má dlhoročnú prax v pestovaní medicinálnych húb. Moderné technológie a metódy pestovania umožnili Číne rozvinúť rozsiahlu produkciu húb, čo z nich robí svetového lídra v tomto odvetví. Tradičné postupy kultivácie sa zlepšili vďaka moderným vedeckým poznatkom, čo zvyšuje kvalitu a efektivitu výroby.
Zaujímavosť: Odhaduje sa, že Čína je dnes zodpovedná za viac ako 80 % celosvetovej produkcie húb.
Medicinálne huby a ich kvalita
Postupne sa dostávame k otázke kvality pestovaných húb, ktorá zohráva kľúčovú úlohu. Huby majú totiž jedinečnú schopnosť – absorbujú látky z prostredia, v ktorom rastú. To platí nielen pre živiny a minerály, ktoré im pomáhajú rásť, ale aj pre toxíny a ťažké kovy, ktoré môžu byť prítomné v pôde, vzduchu či vode. Práve preto je nesmierne dôležité, aby boli pestované v čistom a kontrolovanom prostredí. Či už je to v Číne, alebo akomkoľvek inom mieste na zemi.
Preto sa pri výbere produktov z húb odporúča dbať na to, aby pochádzali z ekologických fariem a od certifikovaných pestovateľov, ktorí garantujú pestovanie v prostredí bez nebezpečných chemikálií a toxínov.
Tekuté extrakty z medicinálnych húb v našej ponuke
Súčasťou nášho portfólia produktov sú medicinálne huby vo forme tekutých extraktov, ktorých pôvod je tiež z Číny:
- reishi: pochádza z provincie Zhejiang,
- levia hriva: z provincie Fujian a
- čaga: z pohoria Da Hinggan.
Pestovanie prebieha prevažne v otvorených skleníkoch, ktoré zaisťujú dostatok prirodzeného svetla a stály prísun čerstvého vzduchu. Ako substrát pre reishi sa používajú polená z tvrdého dreva čínskej lipy, na pestovanie levej hrivy slúžia šupky semien bio bavlny, a čaga sa zberá priamo vo voľnej prírode.
Ide o huby prvotriednej kvality, ktoré spĺňajú ekologický štatút certifikovaný EÚ, čo znamená, že rastú v oblastiach vhodných pre ekologické poľnohospodárstvo.
Kultivačné a extrakčné metódy
Plodnice húb sa zbierajú ručne a buď sa sušia na slnku, alebo sa sušia v sušičke. Potom huby prechádzajú kompletným mikrobiálnym testovaním na baktérie, kvasinky, salmonely, plesne, e-coli, ťažké kovy, pesticídy a ďalšie.
Všetky huby sú duálne (dvojito) extrahované v čistej, filtrovanej vode a alkohole. Cieľom je zabezpečiť široké spektrum zložiek rozpustných vo vode aj v alkohole. Kvapalina s dvojitým extraktom sa potom suší rozprašovaním, čím sa získa koncentrovaný rozpustný prášok.
- Čaga a levia hriva sú extrahované v pomere 15:1, čo znamená, že z 15 g sušenej huby vznikne 1 g rozpustného extraktového prášku.
- Reishi je extrahované v pomere 20:1.
Samotné spracovanie a výroba tekutých extraktov prebieha v zariadeniach podľa normy ISO a následné balenie prebieha v prostredí kontrolovanom HACCP, výsledkom čoho sú čisté a certifikované tekuté extrakt z húb. Žiadne mycélium, zvýrazňovače chuti, farbivá ani konzervačné látky.
Prečítajte si, ako, kedy a prečo užívať medicinálne huby (čaga, reishi, levia hriva) →.
Posledná rada za záver
Na trhu dnes nájdete mnoho výrobcov produktov z medicinálnych húb, pričom veríme, že väčšina z nich pristupuje k výrobe zodpovedne a čestne. No žiaľ, existuje aj množstvo výrobcov, ktorý ponúkajú nekvalitné produkty (huby vypestované v uzavretých skladoch či laboratóriách, a produkty „obohatené“ o plnivá či iné látky). Takže naša rada na záver znie: dôveruj, ale preveruj. Obzvlášť pri hubách.
Vyskúšajte tekuté extrakty z húb!
V našom portfóliu nájdete medicinálne huby vo forme tekutých extraktov bez obsahu alkoholu – čaga, reishi, levia hriva.
+ Balené v prémiovom biofotonickom skle Miron.
– Bez zvýrazňovačov chuti a umelých prísad.
+ Bez lepku a laktózy, vhodné aj pre vegánov.
– BIO certifikované (EE-ÖKO-03).
Zdroje:
https://musheez.eu/about-our-mushrooms-production/
https://www.miron.com/client-cases/musheez