Neviete, čo pripraviť na obed alebo na večeru? Vyskúšajte tieto rýchle, zdravé a chutné špagety s paradajkovou omáčkou a bazalkou. Budete potrebovať len minimum ingrediencií a výsledok stojí naozaj za to.
Čo budete potrebovať?
Čas prípravy: 20 minút
Náročnosť: ľahké
Potrebné suroviny (pre 4 porcie):
- 320 – 400 g celozrnných špagiet Campo
- 700 g paradajkovej omáčky Rosso Veluto
- šalotka
- pár lístkov čerstvej bazalky
- strúhaný parmezán
- olivový olej
- soľ
Postup:
1. Šalotku nakrájajte na malé kúsky a orestujte na olivovom oleji vo veľkej panvici.
2. Následne pridajte paradajkovú omáčku, premiešajte a dochuťte soľou. Znížte plameň a odkryté nechajte dusiť asi 15 minút. Následne pridajte listy bazalky.
3. Medzitým si vo veľkom hrnci uvarte cestoviny al dente.
Tip: na každých 100 g cestovín použite asi 1 liter vody a na 1 l vody použite asi 10 g soli. Cestoviny pridajte do hrnca až keď voda začne vrieť.
4. Uvarené cestoviny pridajte do panvice s omáčkou a za stáleho miešania povarte na vysokej teplote ešte 1 minútu.
5. Do taniera servírujte špagety ešte teplé, posypte ich strúhaným parmezánom a podľa potreby pokvapkajte extra panenským olivovým olejom.
Dobrú chuť!
Zopár zaujímavostí na záver
➀ Bazalka priaznivo pôsobí na trávenie a má protizápalový účinok. Je bohatým zdrojom vápnika, železa, mangánu, vitamínu A a vitamínu K.
➁ Celozrnné cestoviny sú bohaté na vlákninu, zvyšujú pocit sýtosti a podporujú pohyby čriev. Oproti necelozrnným cestovinám obsahujú viac vlákniny a majú nižší glykemický index.
➂ Paradajka predstavuje dôležitý zdroj minerálov (napr. draslík, fosfor, železo) a vitamínov (najmä vitamínu C). Obsahuje tiež lykopén – karotenoid s dôležitým ochranným účinkom proti kardiovaskulárnym chorobám. Biologická dostupnosť lykopénu sa zvyšuje varením, takže paradajková omáčka je na lykopén skutočne bohatá.