Cuketa je v kuchyni obľúbenou ingredienciou. A niet sa čo diviť – má príjemnú chuť, šťavnatú konzistenciu, je nízkokalorická a obsahuje množstvo výživných látok, vrátane vitamínov (A, C, K), minerálov (draslík, horčík) a vlákniny. Obsahuje tiež množstvo vody, čo z nej robí osviežujúcu potravinu ideálnu na leto. A keďže sezóna cukety je v plnom prúde, poďme si z nej pripraviť chutné recepty.
① Mrkvovo-cuketové placky pečené v rúre
Budeme potrebovať:
- 1 veľká (alebo 2 menšie) cukety
- 2 menšie mrkvy
- zväzok jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vajíčka
- 50 – 75 g jemných ovsených vločiek (alebo strúhanky z celozrnného pečiva)
- sušená majoránka
- mleté čierne korenie
- soľ
- olivový olej
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200 °C, nachystáme si plech a potrieme ho olivovým olejom.
- Cuketu a mrkvu ošúpeme a nastrúhame najemno. Cibuľu aj cesnak nakrájame nadrobno.
- Do veľkej misky vložíme nastrúhanú cuketu a mrkvu, pridáme cibuľu, cesnak, vajcia, ovsené vločky (alebo strúhanku), majoránku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Pomocou lyžice naberáme zmes a na plechu tvarujeme menšie placky. Ak je zmes príliš mokrá a nepracuje sa nám s ňou dobre, môžeme pridať ovsené vločky (alebo strúhanku).
- Vytvarované placky potrieme olivovým olejom a plech vložíme do predhriatej rúry.
- Placky pečieme približne 20 až 25 minút, kým nie sú pevné a upečené do zlatista. V polovici pečenia môžeme placky obrátiť, aby sa pekne opiekli z oboch strán.
- Keď sú placky hotové, vyberieme ich z rúry a necháme chvíľu vychladnúť.
- Podávať ich môžeme ako hlavné jedlo s jogurtovým dresingom alebo šalátom.
② Rýchla cuketová nátierka
Budeme potrebovať:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 až 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/4 šálky strúhaného parmezánu
- 1/4 šálky strúhanky z celozrnného pečiva
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napr. petržlen alebo bazalka)
Postup:
- Cuketu ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska, osolíme ich a necháme odstáť asi 10 minút. Potom ich dôkladne osušíme papierovou utierkou.
- Na panvici rozohrejeme niekoľko lyžíc olivového oleja a pridáme nakrájané kolieska cukety. Restujeme ich asi 5 minút, kým nezmäknú. Odstavíme z tepla a necháme ich vychladnúť.
- K orestovanej cukete pridáme strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, strúhaný parmezán, strúhanku, soľ a korenie a rozmixujeme, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu. Ak je nátierka veľmi hustá, môžeme pridať viac oleja alebo citrónovej šťavy.
- Cuketovú nátierku podávame s čerstvým pečivom, chrumkavými hriankami alebo ako dip k čerstvej zelenine.
③ Krémová cuketová polievka s kokosovým mliekom
Budeme potrebovať:
- 4 stredne veľké cukety
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 1 plechovka (400 ml) kokosového mlieka
- 2 lyžice olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- čerstvé bylinky na ozdobenie (napríklad petržlen, kôpor alebo bazalka)
Postup:
- Cuketu ošúpeme a nakrájame na hrubé plátky, môžeme aj na kocky. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno.
- V hrnci rozohrejeme maslo a pridáme cibuľu a cesnak. Orestujeme ich dozlatista, asi 5 minút.
- Do hrnca pridáme cuketu a opekáme ju spolu s cibuľou a cesnakom asi 5 minút, kým sa cuketa nezmäkne.
- Pridáme zeleninový vývar a kokosové mlieko do hrnca. Premiešame a necháme zmes variť asi 15 až 20 minút, kým sa cukety úplne uvaria.
- Hrniec odstavíme z tepla a zmes mixujeme, kým nedosiahneme hladkú konzistenciu.
- Hrniec vrátime späť na sporák a za občasného miešania necháme polievku krátko povariť.
- Polievku ochutnáme a podľa potreby ochutíme soľou a korením. Ak je polievka príliš hustá, môžete pridať trochu zeleninového vývaru alebo vody.
- Hotovú polievku ozdobíme čerstvými bylinkami alebo chrumkavými krutónikmi.
Zaujímavosť: Cuketa obsahuje množstvo antioxidantov. Najbohatšie zastúpené sú luteín, zeaxantín a betakarotén a najvyššie hladiny sa nachádzajú v šupe. Preto sa nebojte v receptoch použiť cuketu aj so šupou.
④ Cuketový korpus na pizzu bez múky
Budeme potrebovať:
- 2 stredne veľké cukety
- 2 vajcia
- 1 šálka strúhanej mozzarelly
- 1/2 šálky strúhaného parmezánu
- sušená bazalka
- sušené oregano
- granulovaný cesnak (voliteľné)
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
- Rúru predhrejeme na 220 °C a pripravíme si plech na pečenie potretý olejom alebo vystlaný papierom na pečenie.
- Cuketu ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle a necháme približne 10 minút odležať. Prebytočnú vlhkosť vysajeme utierkou.
- V miske zmiešame nastrúhanú cuketu, vajcia, strúhanú mozzarellu, strúhaný parmezán, sušenú bazalku, sušený oregano, granulovaný cesnak (môžete vynechať), soľ a korenie. Dôkladne premiešame, aby sme vytvorili homogénnu zmes.
- Zmes rovnomerne rozotrieme na plech a vytvarujeme ju do želaného tvaru a hrúbky.
- Pečieme v predhriatej rúre približne 15 až 20 minút. Korpus by mal mať pevný tvar a mal by byť upečený do zlatista.
- Po vybratí z rúry necháme cuketový korpus trochu vychladnúť.
- Následne ho obložíme ako klasickú pizzu – môžeme pridať omáčku na pizzu a obľúbené suroviny ako syr, šunku, huby, kukuricu alebo olivy a pečieme v rúre ešte niekoľko minút. Dobrú chuť!
⑤ Cuketový koláč s čokoládou
Budeme potrebovať:
- 2 menšie cukety
- 200 g orieškového masla
- 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 50 g kakaa
- 2 väčšie alebo 3 menšie vajcia
- 2 zrelé banány
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky škorice (voliteľné)
- 50 g horkej čokolády
- štipka soli
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 °C a pripravíme si hlbší plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
- Cuketu nastrúhame, necháme ju chvíľu odstáť a vyžmýkame prebytočnú vodu.
- V miske zmiešame med (alebo javorový sirup), orieškové maslo, banány, vajcia, kakao a jedlú sódu. Všetko poriadne rozmixujeme mixérom.
- Do rozmixovanej zmesi pridáme nastrúhanú cuketu a kúsky nasekanej horkej čokolády.
- Pripravené cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 35 až 40 minút.
Po vybratí z rúry necháme koláč vychladnúť a dozdobíme podľa vlastnej chuti – potrieme džemom a polejeme čokoládou, dozdobíme šľahačkou alebo posypeme kokosom.
Aké sú ďalšie spôsoby využitia cukety?
Cuketa má v kuchyni skutočne všestranné využitie. A to ako v spôsoboch prípravy, tak aj v ingredienciách, s ktorými sa dá kombinovať. Tu je niekoľko spôsobov, ako ju začleniť do svojho jedálnička.
- Surovú cuketu môžete pridať do akýchkoľvek zeleninových šalátov.
- Nastrúhaná cuketa je skvelá do raňajkových kaší, palaciniek alebo koláčov.
Tip: Vyskúšajte recept na skvelý cuketový koláč z ovsených vločiek. - Na kocky nakrájaná a na masle orestovaná s chrumkavou hriankou chutí výborne.
- Cuketa sa ideálne dopĺňa s inými druhmi zeleniny v krémových polievkach.
- Už klasikou sú cuketové špagety, no vyskúšali ste už cuketu nakrájať na tenké plátky a použiť ich ako náhradu lasagní?
- Pridajte cuketu do omáčok na cestoviny a máte pripravený chutný obed alebo rýchlu večeru.
- Z cukety si môžete pripraviť aj chutné slané pečivo. Vyskúšajte recept na cuketovo-cesnakové tyčinky.
Máte aj vy nejaký obľúbený recept s cuketou? Dajte nám vedieť do komentárov :). A ak vás zaujímajú kvalitné potraviny, ktoré sa skvelo dopĺňajú napríklad aj s cuketou, tak nakuknite k nám do freya obchodu.
Nájdete u nás napríklad aj talianske BIO potraviny:
– cestoviny (z bielej tvrdej pšenice, celozrnné, špaldové, bezlepkové)
– strukoviny (fazuľa biela, čierna, červená, strakatá, cícer, šošovica, kukurica)
– extra panenský olivový olej
– paradajkové omáčky (s bazalkou alebo chilli)
– paradajky (krájané, lúpané, cherry, passaty)